35 35
Edit Delete

Gazdaság- A háboru alapja Huba programja I.

Comment-newspaper 5 comments  today

Egyensúly, átláthatóság

Huba kampányának központi eleme az, hogy az eRepublik nem tisztán stratégiai, sokkal inkább közösségi játék, amely a harc, a gazdaság és az egymással folytatott kommunikáción egyensúlyán alapul. A harc adja meg a játék alapját, ez ad célokat. Terjeszkedni, vagy terjeszkedést megakadályozni, blokkolni, edzeni. Ugyanakkor a közösségi kommunikáció adja meg az irányt. Ha nem lenne Magyarországon aktív, kommunikáló közösség, akkor hadi céljaink sem lennének. Egy ország gazdasága képes egyrészt megteremteni a hadi célok eléréséhez a hátteret, ugyanakkor az egyén szintjén maga a gazdálkodás, cégalapítás lehet egyéni cél is.

 

Jelenleg az egyéni szinten működő cégek ki vannak téve a piac szabályainak, kénytelenek könyvelői szemlélettel befektetést, megtérülést, profitot, netán veszteségeket számolni, magyarul működnek, élik a mindennapjaikat. Az állami szintű gazdaságban ugyanakkor az eddigi felfogásban az állam bevételei kizárólag a hadsereget szolgálják, így természetéből fakadóan titkosan kell kezelni ezeket az adatokat. Mennyi az állam adóbevétele? Mire fordítódik? Mennyi a kiadása? A kiadásokat fedezik-e a bevételek? Az összes bevételt elkölti-e az állam, vagy tartalékol? Ha igen, akkor mennyit? Netán többet költ, mint a bevétele? Ezekről egy egyszerű polgár semmit nem tud. Nem a pontos számokról, hanem általában véve a működési mechanizmusról sincsenek információk. Ennek több következménye is van, de a legfontosabb, hogy megbomlik a bevezetőben írt hármas egyensúly: a hadügyeknek nincs közvetlen köze a gazdasághoz, a közösségnek nincs információja az államról, a gazdaság pedig egyéni és állami szinten is ad hoc módon üzemel. Ehhez képest például az újra és újra felmerülő ÁFA vs. income vita nem több mint egy érdekes elméleti felvetés, gyakorlati jelentősége egyáltalán nincs, hiszen nem tudjuk mennyi az ÁFA bevétel, mennyi az income adóból származó bevétel. Sőt, még azt sem tudjuk, hogy mennyi az állam összes bevétele és összes kiadása. Ezen változtatni kell!

 

Huba felkért arra, hogy lássam el a gazdasági miniszteri posztot, amit megtisztelőnek tartok, hiszen első index generációs játékos vagyok, ráadásul nem tartozom egyik párthoz sem, a jelenlegi pártpolitika nem érdekel, és nem is kívánom elkötelezni magam semmilyen irányban. A friend listámon egyaránt szerepel PPL, MHP, SZP és NRP tag is, akik a pártpolitikai beállítottságuktól függetlenül képesek az aktív gondolkodásra. Bárki iránt nyitott vagyok addig a a pontig, ameddig a konstruktív vita, vagy kritika nem csap át pártpolitikai, vagy ideológiai köpködésbe.



Elvi alapok

Ha Huba megnyeri az elnökválasztást, akkor a megválasztása esetén azt vállalom, hogy segítek világos viszonyokat teremteni, az állam gazdasági téren történő működésébe bevinni azt a könyvelői szemléletet, amely nélkül az egyéni gazdálkodók sem működhetnének.

 

* Az állam működésében sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni arra, hogy minden döntés mögött gazdaság megalapozottság legyen, az állam addig nyújtózkodjon ameddig a takarója ér.

 

* Fontos célkitűzés az, hogy az állam gazdálkodása átlátható legyen, az egyszerű polgár számára is világosak legyenek a lehetőségek. Ennek fontos eszköze az állandó adminisztráció, mérleg, zárszámadás és a lehetőségekhez képest a legnagyobb nyilvánosság.

 

* A cégek és a polgárok képesek legyenek együttműködni, legyen erre nyilvános tér, például mindenki számára elérhető cégregiszter.

 

* Az állam legyen erős és megingathatatlan, legyenek tartalékai, legyen képes profitot termelni, de a magyar piac, a magyarországi vállalkozások működését ne korlátozza.

 

* Probáljuk tehermentesiteni a gazdaságot a minél nagyobb export, segitésel

 

* A Gazdaság adja meg az alapott a háborukhoz




Konkrét intézkedési terv

* A pénznyomtatást a minimális mértékre szorítjuk vissza, ezt az eszközt lehetőség szerint kizárólag egy baby-boom esetén vesszük igénybe.

 

* Támogatni fogjuk a magyar termékek külföldre juttatását külföldön dolgozó magyarok számára egy speciálisan erre a célra létrehozott orgon keresztül, így csökkentjük a hazai túlkínálatot.

 

* Az állami cégekben előállított termékek magyar piacra való értékesítése helyett lehetőséget teremtünk az állami cégek által előállított termékek (food, fegyver) megvásárlására goldban megállapított árakon a külföldi magyar cégek és munkások számára. Az aktuális árakat minden nap egy erre a célra létrehozott újságban közöljük. Elképzelhetőnek tartjuk az állami termékkínálat mennyiségét piaci áruk felvásárlásával is növelni, ha az állami készlet nem lenne elegendő az igények kiszolgálására.

 

* Az állandó ÁFA vs. income vitában inkább az alacsonyabb ÁFÁ-t és magasabb income adót preferáljuk, mivel így a nyereséges cégek fizetnének adót, a nehezebb helyzetben lévő cégek viszont levegőhöz jutnának, de megjegyzem, hogy nem célunk ennél komolyabb eszközökkel is befolyásolni a piac természetes kiválasztódási folyamatait.

 

* Cégregiszteren keresztül segítjük a nyersanyagtermelő és késztermékeket előállító cégek összehozását.

 

* Újabb cégalapítások helyett igyekszünk minél gyakrabban felhívni a figyelmet a cégvásárlás lehetőségére, a becsődölt cégek piacon való értékesítésére.

 

* Lehetővé szeretnénk tenni goldért vásárolható államkötvények vásárlását meghatározott futamidőre, így is csökkentve az állam állandó gold éhségét, ugyanakkor biztonságos befektetési lehetőséget kínálni azok számára, akik a goldjaikat nem szeretnék másba fektetni, de mégis szeretnék a vagyonukat növelni. Az államkötvényekre fizetett kamat fedezetét az állam profitorientált működése adja, részben a külföldre értékesített állami termékekből, részben az állam által végzett monetary tevékenységből eredő haszonból.

 

* Az tréningharcok nem szolgálják közvetlenül az államszervezet érdekét, sokkal inkább való wellness karbantartásra. Ugyanakkor a tréningharcokat azok is igénybe veszik, akik feketéznek, kikerülik az adókat, magyarul nem járulnak hozzá az állam kiadásaihoz. Éppen ezért szorgalmazom egy tréningharc-alap létrehozását, ahova az állampolgárok adományaiból fogjuk a tréningharcokat fedezni. A beérkezett összegek másra nem fordíthatóak, de csak akkor indulnak tréningharcok, ha beérkezik az erre a célra fordítható elegendő összeg.

 

* Létrehoznánk egy újságot amin keresztül a Magyar termékeket árulnánk a külföldi feketepiacon, ezzel is csökkentve a nyomást a gazdaságon



Magyarázatok

A forintnak és a gazdaságban lévő Goldnak egy adott piaci árfolyamon mindig egyenlőnek kell lennie: a forgalomban levő pénzmennyiségnek arányban kell lennie a gazdaság felvevőképességével, például 1000000 HUF 0.02-es árfolyamon, ha a gazdaságban körülbelül 20000 Gold mozog. Amennyiben ez nincs így, inflációhoz, súlyosabb esetben tartós pénzromláshoz vezethet. A további nyomtatások azért nem támogathatók, hogy ez az egyensúly ne boruljon meg. Az első Index Generáció tagjai elérték azt a szintet, ahol már lassaban jön a következő szintlépés, így csökken a gazdaságba beáramló Gold, emellett csökken az aktív lakosság (szavazók) aránya, így egyre kevesebb Gold jön majd be.

 

Míg a HUF nem kerül ki a gazdaságból, addig a Gold elég, "elenyészik" - cégre, szintemelésre, háborúra. Így ez az arány hosszútávon felborulhat. Ha egy esetleges Baby Boom lehetőséget ad a nyomtatásra, azt a Baby Boom bekövetkezte után éri meg beadni, hiszen a bekövetkezés után minimum 5 nap van addig, amíg eljön a Gold beáramlás (6-os szint).

 

Mivel jelenleg túltelített a magyar piac, ezért felvásárlóhelyet kell neki szerezni. Erre a legjobbak a külföldi magyarok, de az államnak a hivatalos exportot, és a fekete piacot is segítenie kell.

 

Ezekkel rengeteg Goldot tudunk beáramoltatni a gazdaságba, amit aztán az állam a monetaryn feltud venni.

 

Válaszd Hubát, válaszd az átláthatóságot, nyilvánosságot, összetartó, önmagáért és egymásért is felelősséget vállalni képes közösséget!

 

Weisz Manfred Huba elnökjelölt SzP-PPL-IE-MKKP

 

Slowhand gazdasági miniszter

 

Tundi, Winesack, Zaphod, Csezarro , Duosduzpl államtitkárok

 

Szerző: JámborAndrás  2009.05.02. 18:04 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ehuba.blog.hu/api/trackback/id/tr111099061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása